Nekrolog over Elisabet Jørgensen
   

Bente Rytter, formand for Sejs-Svejbæk Lokalhistoriske Forening skriver:

 

 

Æresmedlem i Sejs-Svejbæk Lokalhistoriske Forening Elisabet Jørgensen, Edv. Egebergs Vej 3, Svejbæk er ikke mere.  Lisbet Jørgensen havde som barnebarn af forfatteren Edvard Egeberg et gennemgribende kendskab til Svejbæks historie, og da hun samtidig var i besiddelse af en aldrig svigtende videbegærlighed, har hun haft uvurderlig betydning for lokalhistorien i området.

 

Lisbet Jørgensen har gennem mange år haft et godt samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg, og det var naturligt for hende at være medstifter, da en lokalhistorisk forening for Sejs og Svejbæk så dagens lys i 2003 og siden at være medlem af bestyrelsen i to perioder, hvor vi har nydt godt af Lisbet Jørgensen store viden og mange gode idéer til fortsat lokalhistorisk arbejde.  Så der var for os ingen tvivl om, at Lisbet Jørgensen skulle være foreningens første og hidtil eneste æresmedlem.

 

Samme år, som foreningen blev stiftet, blev der i samarbejde med Svejbæk Grundejerforening afholdt et møde over emnet ”Svejbæks huse”.  En propfuld sal hørte her Lisbet Jørgensen fortælle den spændende historie om de gamle huse, der stadig kunne ses i Svejbæk.

 

Da Lisbet Jørgensen i 2007 trak sig ud af bestyrelsesarbejdet, ikke for at gå på pension lokalhistorisk set, men for at kunne koncentrere sig om at skrive videre på lokalhistorien og historien om familien Egeberg, holdt hun igen en aftens foredrag, der denne gang handlede om de mennesker, der havde boet i husene.  Mennesker, hun havde lært at kende i barndommens ferier i Svejbæk og senere som fastboende i morfaderens hus.

 

Lisbet Jørgensen har også involveret sig, når det har drejet sig om bevaringen af huse og områder, som har historisk betydning som for eksempel træskofabrikken og engen i Svejbæk, og der er ingen tvivl om, at politikernes behandling af Ludvigslyst har ærgret hende.

Da Lisbet Jørgensen i avisen skrev om Engen, havde hun den pointe, at et område ikke kun skal ses fra land, men også fra søen.  
Dette postkort fra Digmanns Boghandel illustrerer, hvordan Ludvigslyst har taget sig ud, inden der nu skal bygges kurhotel.